Uutishuone

Uutishuone

Juhli luomua - suunnittele hyvissä ajoin

23.08.2024 | Ajankohtaista

Syyskuun 23. päivänä on koko EU:n yhteinen luomupäivä. Suomessa luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu ry kannustaa ruokapalveluita ja ravintoloita juhlimaan päivää tarjoamalla luomuruokaa. Luomupäivä onnistuu käytännössä varmimmin, kun kertoo ideoistaan ja menusuunnitelmistaan hyvissä ajoin myös Meira Novalle.
 

Luomupäivää on EU:ssa juhlittu vuodesta 2021. Juhlapäivä sattuu mukavasti sadonkorjuuajalle eli syyskuun loppuun. Ajatus luomupäivän takana on, että luomutuotantoa saataisiin esille ja ihmiset pääsisivät maistamaan luomuruokaa. Pro Luomu on mukana Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa, joka on tuottanut ruokapalveluille ja ravintoloille luomupäivään liittyen runsaasti materiaalia. Heidän hankesivustoltansa www.luomuravintola.fi/luru-materiaalit/eun-luomupaiva-23.9. löytyy muun muassa erilaisia menu- ja resepti-ideoita.

”Kannustamme ruokapalveluita osallistumaan luomupäivään. Olemme yrittäneet tehdä osallistumisen mahdollisimman helpoksi, ja sen vuoksi sivuiltamme löytyy yksinkertaisia vinkkejä luomupäivän toteuttamiseen”, kertoo Aura Lamminparras Pro Luomusta. Aura vinkkaa, että tarjottavan ruoan ei tarvitse olla mitään monimutkaista.

”Luomuruoka voi olla yksinkertaista ja helppoa. Ruokapalveluissa esimerkiksi luomuhiutaleista tehtyä puuroa tai luomuhernekeittoa”, hän kertoo esimerkeistä. Luomupäivä-sivuilta löytyy runsaasti myös tulostettavaa materiaalia – esimerkiksi ruokalistapohjia, bannereita ja julisteita.
 

Suunnitellaan yhdessä

Meira Novan valikoimanhallintapäällikkö Kati Korhosen mielestä luomupäivä on hieno juttu ja luomutuotannon tukeminen niin vastuullisuuden kuin kansallisen omavaraisuuden kannalta tärkeää. Hän kannustaa myös tutustumaan EU:n luomupäivää varten koottuihin resepteihin ja menuideoihin.

”Koskaan ei ole myöskään liian aikaista ottaa yhteyttä meihin. Voidaan miettiä yhdessä hyviä ratkaisuja luomupäivän juhlintaan”, Kati kannustaa. Luomutuotteiden saatavuus myös Meira Novalla paranee sitä mukaa, mitä aikaisemmin luomutuotteiden käyttämisestä kerrotaan. Koska tuottaja käy Meira Novan kanssa hankinnan neuvottelut ja toimittajahallinnassa esimerkiksi tuotteiden elintarviketurvallisuus ja
toimittajien sosiaalisen vastuun vaatimukset on tarkastettava, uusia tuotteita ei pysytä vaikkapa luomupäivän vuoksi avaamaan valikoimaan.

”Tämän vuoksi ennakointi ja meille suunnitelmista kertominen on tärkeää. Näin valikoima on oikea ja tuotteita on riittävästi. Se on myös tae sille, että asiakaskokemus ja asiakaslupaukset juhlapäivänä täyttyvät”, Kati vinkkaa.


Teksti: Terhi Paavola


Jaa sisältöä: