Foodservice-alan toimija tarvitsee käyttämistään tuotteista lukuisia tietoja. GS1:n Synkka-tuotetietopalvelu mahdollistaa sen, että niitä on aina ajantasaisesti saatavilla. Sen laajaa tietosisältöä hyödyntää myös Meira Nova.
Onko tuote valmistettu Suomessa? Mikä on sen raaka-aineiden alkuperämaa? Sisältääkö se laktoosia? Foodservice-alan toimija tarvitsee käyttämistään tuotteista monenlaisia tietoja. GS1:n tuotetietopalvelu Synkka mahdollistaa sen, että tuotetiedon välittäminen ja vastaanottaminen on ajantasaista ja tehokasta.
Myyntipäällikkö Piikka Toivonen GS1 Finlandista kertoo, että GS1 Synkka on kaupan alan kattavin tuotetietopalvelu, jota käyttää Suomessa yli tuhat tavarantoimittajaa ja tuotetietoja hyödyntävää tahoa mukaan lukien Meira Nova.
”Synkan avulla tavarantoimittaja voi välittää tuotetietoa ja -kuvia keskitetysti kaikille kauppakumppaneilleen. Saatavilla on sekä suomalaisten että ulkomaisten tuotteiden tietoja”, Toivonen kuvailee.
GS1 Synkka -tuotetietopalvelua hallinnoiva GS1 on globaali organisaatio, jolla on toimintaa yli 150 maassa. Suomen toiminnoista vastaa voittoa tavoittelematon GS1 Finland Oy, jonka omistavat yhdessä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Keskuskauppakamari.
GS1:llä on maailmanlaajuisesti yli kaksi miljoonaa yritysasiakasta ja sen palveluja hyödyntävät kaikenkokoiset yritykset pienistä paikallisista toimijoista monikansallisiin suuryrityksiin. Suomessa asiakkaita on yli 7000.
”Palveluistamme tunnetuin on EAN-viivakoodi, joka yksilöi tuotteen. Kauppojen kassajärjestelmissä luetaan maailmanlaajuisesti yli kymmenen miljardia viivakoodia päivässä”, Toivonen kertoo.
Yli 280 000 tuotteen tietoja
GS1:n Synkka-tuotetietopalvelu on ollut käytettävissä vuodesta 2014 lähtien. Se kattaa tällä hetkellä yli 280 000 tuotteen tietoja kuljetuspakkaukset ja lavat mukaan luettuna. GS1 Synkan tietosisältöön lukeutuu esimerkiksi kaikki se tieto, joka on luettavissa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä, kuten ainesosaluettelo, ravintosisältö, allergeenit sekä säilytys- ja käyttöohjeet.
GS1 Synkka ei kuitenkaan rajoitu mihinkään tiettyyn tuoteryhmään, vaan palvelussa on elintarvikkeiden tuotetietojen lisäksi myös monenlaisten käyttötavaroiden tuotetietoja. Synkan kautta pystyy välittämään myös tuotteeseen liittyviä dokumentteja, kuten käyttöturvallisuustiedotteita ja elintarvikekelpoisuussertifikaatteja. Tuotekuvat ovat oleellinen osa tuotteesta annettavia tietoja.
Meira Novan asiakkaat hyötyvät GS1 Synkan laajasta tietosisällöstä Meira Novan verkkokaupassa asioidessaan, sillä sen tuotetiedot pohjautuvat suurelta osin Synkkaan. Mitä kattavammat tuotetiedot Synkkaan ilmoitetaan, sitä laadukkaammat tuotetiedot ovat Meira Novan asiakkaiden saatavilla.
”Erityisesti elintarvikkeiden ravintosisältöön, allergeeneihin ja tuotteen pakkausmateriaaleihin liittyvät tiedot ovat foodservice-asiakkaillemme hyvin oleellisia”, kuvailee tuotetietoasiantuntija Milla Raenmaa Meira Novalta.
Raenmaan mukaan myös tarjouslaskennan kannalta on erittäin tärkeää, että Synkassa on mahdollisimman kattavat tuotetiedot, sillä kilpailutuksissa on joskus todella tarkkaan määritelty, minkälaista tuotetta asiakkaalle voidaan tarjota.
”Kun Synkassa on kattavat tuotetiedot, niihin liittyvät kyselyt tavarantoimittajille vähenevät.”
Vastuullisuustiedon merkitys kasvaa
GS1 Synkan tietosisältö kehittyy ja laajenee koko ajan. Vuosien mittaan mukaan on tullut yhä enemmän markkinoinnillista ja myynnillistä tietoa, kuten käyttöehdotuksia ja reseptiikkaa. Tällä hetkellä erityisesti vastuullisuustieto kasvattaa koko ajan rooliaan.
”Esimerkiksi tuotteen ja sen raaka-aineiden alkuperään sekä pakkausmateriaaleihin liittyvän tiedon merkitys on korostunut viime vuosina”, Toivonen kertoo.
Raenmaa vahvistaa GS1 Synkan vastuullisuustietojen tärkeän merkityksen.
”Meira Novalla tiedot vastuullisuusraporteilla perustuvat suurelta osin Synkasta saataviin tietoihin”, Raenmaa mainitsee.
Myöhemmin tänä vuonna GS1 Synkassa tulee mahdolliseksi ilmoittaa tuotteen hiilijalanjälkiarvo. Synkka ei ota kantaa hiilijalanjäljen laskentatapaan, mutta tarjoaa yrityksille mahdollisuuden ilmoittaa hiilijalanjälkiarvo tuotteistaan. Kyseessä on odotettu uudistus, jossa Suomi saa näyttää muille GS1-maille mallia.
”Tällaista ei ole vielä maailmallakaan”, Toivonen paljastaa.
Lainsäädäntö asettaa tuotetiedoille yhä laajempia vaatimuksia. Tuoreimpiin uudistuksiin lukeutuvat EU:n metsäkatoasetus (EUDR) ja EU:n yleinen tuoteturvallisuusasetus (GPSR). EU:n metsäkatoasetuksen tavoitteena on taata, että unionissa kulutetut tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa tai metsien tilan heikentymistä maailmanlaajuisesti. Sen piiriin kuuluvia raaka-aineita ovat muun muassa naudanliha, kahvi, kaakao, soija ja öljypalmu, joista edellytetään tarkkoja alkuperätietoja. EU:n yleinen tuoteturvallisuusasetus taas koskee kaikkia kuluttajatuotteita paitsi elintarvikkeita ja lääkkeitä.
”Kun ottaa Synkan työkalukseen, näistäkin lainsäädännön vaatimuksista tuotteiden perustiedoille selviää hyvin”, Toivonen sanoo.
Tiedot pidettävä ajan tasalla
Toivonen ja Raenmaa painottavat, että foodservice-asiakkaiden pitää pystyä luottamaan tuotetietoon, jonka he GS1 Synkasta saavat. Tiedon tulee olla kattavaa ja ajantasaista. Jos jokin tuotetieto muuttuu, se täytyy välittömästi päivittää Synkkaan. Esimerkiksi tuotteen reseptiikkaa ei voi muuttaa ilman, että muutos tehdään myös Synkkaan.
”Kun tavarantoimittaja tekee tuotetietomuutoksen Synkkaan, se välittyy saman tien myös Meira Novan omaan tuotetietojärjestelmään ja verkkokauppaan”, Raenmaa kertoo.
”Synkka tekee tuotetiedon hallinnasta tehokasta, sillä sama tieto on kaikkien saatavilla samanaikaisesti määrämuotoisena”, Toivonen vahvistaa.
GS1:n valmennuspalvelut auttavat yrityksiä tarvittaessa tuotetietojen ylläpidossa ja tarkistamisessa.
”Mitä paremmin yritykset hallitsevat tuotetietojen ylläpidon, sitä helpompaa, virheettömämpää ja tehokkaampaa niiden toiminta on”, Toivonen sanoo.
Synkkaa kehitetään jatkuvasti
Meira Nova on mukana GS1:n kaupan ja teollisuuden työryhmässä, joka keskittyy GS1 Synkka -tuotetietopalvelun kehittämiseen. Raenmaa arvostaa toimivaa yhteistyötä GS1:n kanssa.
”Kaupan ja teollisuuden tarpeita kuunnellaan, kun Synkan tietomallista käydään keskustelua. Näiden tarpeiden pohjalta palvelua jatkuvasti kehitetään. Viimeisimpänä mukaan on saatu muun muassa pullojen ja alustojen panttitiedot”, Raenmaa kiittää.
Piikka Toivonen kertoo, että GS1 on parhaillaan rakentamassa uutta palvelua tuotetietojen hallintaan. Uudistuvassa palvelussa on tavoitteena yhdistää GS1 Synkan ja GS1 Rekisterin toiminnallisuuksia, jotta tuotetietojen hallinta olisi entistäkin vaivattomampaa. Alustavan aikataulun mukaan uuden palvelun käyttöönotto alkaa vuonna 2026.
”Tulevina vuosina tuotetietojen hallinnan palvelumme taipuu ja skaalautuu muuttuviin tietotarpeisiin vielä joustavammin kuin nyt”, Toivonen ennustaa.”
Juttu on julkaistu Nova-lehden numerossa 2/25.Nova-lehti