Ajankohtaista

Uutishuone

Uutta alkoholilakia odotellessa

13.01.2017

Ravintoloiden kannalta odotukset uuteen alkoholilakiin perustuvat siihen yksinkertaiseen tosiasiaan, että ravintolat ovat ainoa paikka, jossa alkoholin nauttiminen tapahtuu valvotuissa olosuhteissa.  Kaikki uudesta laista johtuvat muutokset, jotka siirtävät alkoholin käyttöä ravintoloihin sekä työllistävät että tuovat tervetullutta rahavirtaa valtion kassaan.

Toteutuessaan uusi alkoholilaki helpottaisi ravintoloiden toimintaa seuraavasti. Siirtyminen yhteen lupakäytäntöön (A) heittää romukoppaan B- ja C-luvat. Anniskeluaika päättyisi jatkossakin kello 01.30, mutta anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään kello 04.00:ään. Ilmoitus ei olisi mikään pop up -ilmoitus, vaan se tulisi tehdä kolme viikkoa ennen aukioloajan pidennystä. 

Ravintoloiden vastaavien hoitajien tiukat vaatimukset olisivat uudessa laissa keventymässä. Jatkossa myös 16 vuotta täyttäneet saisivat anniskella vuorovastaavan valvonnassa. Ravintoloiden toimintaa helpottaisivat myös annostelumääräysten poistuminen (tuplat), ravintolat saisivat jatkossa mainostaa Happy hour -tarjouksia ja pitää verkkosivuillaan väkevien juomien tuoteluetteloita, joka ovat tänä päivinä sallittuja vain Alkolle.

Laki toisi myös yhteisten anniskelualueiden mahdollisuuden (Food court) ja ravintolat voivat hankkia alkoholituotteiden vähittäismyyntiluvan alle 5,5 %:n juomille. Myynti tapahtuisi samoin ehdoin kuin vähittäiskaupassa, koskien myös myyntiaikaa.

Lakiehdotuksen mukaan tilausravintoloille, joilla ei ole anniskelulupaa sallitaan asiakkaiden omien juomien nauttiminen. Juuri tämä kohta on saanut Mara Ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin reagoimaan aiheeseen seuraavasti: ”Hallitus aikoo sallia omien alkoholijuomien nauttimisen ravitsemisliikkeissä, jotka eivät ole yleisölle avoinna. Näin laillistetaan menettely, jossa alkoholijuomat tuodaan Baltiasta ja jossa voidaan välttää kaikki ravintolatoimintaan liittyvät velvoitteet. Monet kasvukeskusten ulkopuolella olevat hotellit ja ravintolat ovat jo lopettaneet toimintansa ja tämä kehitys jatkuu edelleen. On vaikea ymmärtää, miksi esityksessä sallitaan tällainen tilausravintolatoiminta, joka johtaa verotulojen vähenemiseen ja oikean ravintolatoiminnan hiipumiseen”.

Alkoholilakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella eli lain lopullinen sisältö saattaa vielä muuttua. Lain voimaantuloon kuluu vielä aikaa, aikaisin ajankohta voi olla 1.9.2017, mutta todennäköisempi vuoden 2018 alusta.

Eero Raappana
Toimitusjohtaja
Meira Nova Oy


Jaa sisältöä: