Ajankohtaista

Uutishuone

Tuotteen alkuperätiedot

12.04.2017

Tuotetietojen keräämisellä on jo pitkä historia. Keskusliikkeet keräsivät aiemmin tuotetietoja toimittajilta Päivittäistavarakauppa ry:n lomakkeilla, joista ne tallennettiin kaupan järjestelmiin. Tietojen laatu parani merkittävästi, kun GS1 Finlandin Sinfos-tuotetietopankki syntyi vuonna 2003.  Sinfoksen käyttö loppui 2015, jolloin GS1 lanseerasi Synkka-tuotetietopankin.

GS1 Finland Oy on Elintarviketeollisuusliitto ry:n (64%), Päivittäistavarakauppa ry:n sekä Keskuskauppakamarin omistama yritys. Synkkaan liittyneillä tavarantoimittajilla on satoja tietokenttiä käytettävänään tuotetietojen antamiseen. Tietojen oikeellisuudesta vastaa aina tavarantoimittaja.
Tuotetietojen kiinnostavin osa on tuotteen alkuperä. Jotta tietoja voi hyödyntää tehokkaasti, on hyvä tuntea järjestelmässä käytetyt alkuperää kuvaavat termit.

Tärkein on tuotteen valmistusmaa-tieto, jonka ilmoittaminen on pakollista. Valmistusmaaksi ei kelpaa esimerkiksi EU, vaan maa on nimettävä. Valmistusmaan tiettyä aluetta voidaan täsmentää niin sanotulla alkuperätekstillä kuten Made in Paris.

Tuotteen tai tuotteen ainesosan valmistushistoriaa voidaan tarkentaa muun muassa seuraavilla ilmaisuilla; kokoamispaikka, syntymäpaikka, pullotuspaikka, pyyntialue (kalat), viljelypaikka (kasvit, vihannekset), viimeinen jalostuspaikka, eläimiä koskeva kasvupaikka ja teurastuspaikka. Jokaiselle ilmoitetulle tuotantovaiheelle on luonnollisesti nimettävä sen toteutusmaa. Eli seuraavasti:

1. Saksalaisesta ja suomalaisesta viljasta Suomessa tehty ja pakattu ruisleipä. Synkan tiedot; viljelypaikka Saksa ja Suomi ja valmistusmaa Suomi.
2. Suomalaisesta porsaanlihasta Ruotsissa valmistettu pekoni. Synkan tiedot; valmistusmaa Ruotsi, raaka-aineen syntymäpaikka, kasvupaikka ja teurastuspaikka Suomi.
3. Suomalaisesta ohrasta Iso-Britanniassa valmistettu ja Ranskassa pullotettu viski jalostuvat Synkassa seuraaviksi tiedoiksi; valmistusmaa Iso-Britannia, viljelypaikka Suomi ja pullotuspaikka Ranska.

Foodservice-toimijat voivat päästä käyttämään Synkkaa liittymällä siihen. Liittymis- ja vuosikustannukset ovat sen verran tuntuvat, että käytännössä tietojen välittäminen on tukkukaupan vastuulla. Meira Novalla Synkan tiedot ovat keskeisiltä osiltaan koko ajan löydettävissä nettitilausohjelmassamme.

Tuotetietojen saatavuutta suoraan Synkasta tulee kehittää ja tietojen tulee olla käytettävissä ilman veloitusta. Se, että ostamansa tuotteen tuotetiedoista tulisi maksaa, on järjenvastaista. Fiksuin tapa olisi tehdä Synkan kylkeen avoin helppokäyttöinen nettipalvelu, josta tuotetietojen tarvitsija, jopa siis kuluttaja, voisi milloin tahansa hakea tarvitsemansa tiedot.


Jaa sisältöä: