Ajankohtaista

Uutishuone

Juoma-astioiden kauden trendit

18.10.2016 | Ajankohtaista

1. Ronskisti, rennosti leikitellen

Kattauksessa astiat viimeistelevät sisustuksen, jossa vallalla ovat rentous ja persoonallisuus. Hienotkin ravintolat kattavat bistromaisen rennosti. Lasit ovat värikkäitä ja koristeellisia.

Näyttävät astiat nostetaan esille osaksi sisustusta ja tuodaan perusastiaston rinnalle. Juomia voidaan nauttia pelti-, kupari- ja emaliastioista yhtä hyvin kuin ämpäristä, lasipurkista tai kukkaruukusta. Kestävyydellä ja pinottavuudella on kuitenkin suuri merkitys. Astiasto suunnitellaan perusteellisesti, pohditaan ja lasketaan mikä osa tulee kovaan käyttöön ja millä osalla luodaan mielikuvia ja vahvistetaan paikan ilmettä.

2. Drinkit vaihtavat vapaalle

Baarissa leikittely jatkuu. Drinkit ovat perinteisiä, mutta niitä luodaan uudelleen miksailtuna ja fiksailtuna. Juomien suunnittelussa astia on mukana jo varhaisessa vaiheessa. Toisaalta juomat suunnitellaan hyvinkin perinteitä kunnioittaen myös astioihin joissa niitä on tarjoiltu juomien syntysijoilla. Coctailbaareihin tekevät tuloaan annospulloihin valmiiksi tuoreista raaka-aineista tehdyt juomasekoitukset.

3. Yksi lasi vai lasisarja?

Paksut kristallilasit ja värilliset lasit ovat nyt pinnalla - samaa lasia voidaan käyttää sekä drinkkilasina että vesilasina. Rentouden rinnalla halutaan kuitenkin säilyttää arvokkuus ja kunnon viinilasi pitää pintansa. Ravintolan tyylistä riippuen myös viinilasiksi saattaa valikoitua retrohenkinen värillinen, koristeltu lasi. Arvokkaammat viinit tarjoillaan myös arvokkaammista laseista.

Baareissa eri drinkeille on omat lasinsa. Baarimestareiden kanssa yhteistyössä suunnitellut lasisarjat drinkkiresepteineen ovat ilmestyneet markkinoille. Oluissa suositaan pienpanimoita ja oluet tarjoillaan oluttyyppien mukaisissa laseissa, jolloin oluen tyypilliset aromit tulevat parhaiten esille.

4. Kahvia mukista, tee tarvitsee tassin 

Kahvitarjoilussa muki on suosittu, mutta siinä täytyy olla jotain uutta - vaihtelua tarjoavat värit ja koot. Talon omaa erikoisuutta voidaan nostaa erikoisemmalla tarjoiluastialla kuten lasilla. Tee tarjoillaan perinteisesti teekupista ja nautitaan arvokkaasti haudutettuna. Kuumissa juomissa tärkeintä on astian toimivuus - miten juoma pysyy kuumana.

 

Juoma-astiatrendejä kuvaili Avainasiakaspäällikkö Kristiina Haljala E. Ahlströmiltä.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 8/16.


Teksti: Taija Oksanen

Jaa sisältöä: