Ajankohtaista

Uutishuone

Läheltä paikallista

13.01.2016

Fine dining -ravintolat ovat jo pitkään nostaneet annostensa profiilia ja arvostusta tuomalla esiin raaka-aineiden paikalliset tuottajat tai valmistajat. Lähellä tuotetut raaka-aineet eivät ole enää vain herrojen herkkujen lähtökohta, vaan paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden kysyntä kasvaa myös muissa ravintoloissa, liikennemyymälöiden ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa ja julkisen hallinnon keittiöissä. 

Kysynnän kasvu on luonnollista, sillä asiakkaat haluavat lähellä tuotettua ruokaa. Jokainen tietää, että oikein suunnatulla ostolla vaikutetaan lähialueen elinvoimaisuuteen. Tahtoa siis on, mutta mistä ihmeestä lähellä tuotettuja raaka-aineita saa, miten tuottaja löytää asiakkaat ja miten järjestetään tehokas jakelu lähituotteille? Meira Nova on kasvattanut paikallisten tuotteiden määrää tasaisesti ja jakelu on sujunut paikallisten terminaalien kautta asiakkaille. Tuotteet on voitu avata vain paikallisesti tilattavaksi, jotta kysyntä ja tuotanto on voitu pitää tasapainossa.

Nyt asia on saamassa uutta potkua koko Suomen mittakaavassa. Päivittäistavarakauppa PTY, tuottajia edustavan Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja maakuntien elintarvikealan kehittämistyöstä vastaavat ammattilaiset ovat käynnistäneet hankkeen, joka tavoitteena on yhdistää paikallisten tuottajien ja HoReCa-asiakkaiden tarpeet. Hanke on saanut nimekseen ”Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä”. Hankkeen pyörittämisestä vastaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen asiantuntijat. 

Hankkeen tavoitteena on siis edistää HoReCa-tukkukaupan, HoReCa-toimijoiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten ja tuottajien välistä yhteistyötä. 

Hankkeen ensimmäinen tuotos on Tuotekortti, jolla tuottaja voi esitellä tuotteensa asiakkaille ja HoReCa-tukkuliikkeille. Kortti löytyy PTY:n ja Aitojamakuja.fi -sivustoilta. Tuotekortti on erinomainen apuväline, koska se sisältää ne tietotarpeet, joita asiakkaat tarvitsevat tuotevalinnoissaan.  

Hanke jatkuu vuoden vaihteen jälkeen maakunnallisina infopäivillä, jossa tuottajat, HoReCa- tukkuliikkeet ja maakuntien elintarvikealan kehittämistyöstä vastaavat ammattilaiset kohtaavat livenä toisensa. Tilaisuuksissa verkostoidutaan ja avataan reittejä kaupalliselle yhteistyölle. Yhteistyön kehittämisen kannalta keskeisimmät ohjeet tallennetaan Aitojamakuja.fi -sivustoon.

Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke on merkittävä mahdollisuus parantaa paikallisten raaka-aineiden saatavuutta ja työllistää paikallista elintarviketuotantoa. Jotta hanke saadaan varmuudella maaliin, se jatkuu aina kesään 2017 saakka.

Eero Raappana
Toimitusjohtaja
Meira Nova Oy

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 1/2016.


Jaa sisältöä: